Uroczysta ceremonia: 150-ta rocznica FIEGE

Pressefoto des Festaktes zum 150. FIEGE Geburtstag

W tym roku Grupa FIEGE świętuje 150-tą rocznicę. Przez ostatnie półtora wieku, rodzinny biznes z Greven w Westfalii rozwinął się z małego przedsiębiorstwa w międzynarodowego dostawcę usług logistycznych zatrudniającego 23 500 pracowników. W uroczystościach wzięli udział: premier Nadrenii Północnej-Westfalii Hendrik Wüst oraz burmistrz Münster Markus Lewe.

Przełomowa rocznica: W czwartek rodzinna firma FIEGE świętowała swoją 150-tą rocznicę w dzielnicy portowej Münster. Dokładnie w centrum Münster, tam gdzie firma logistyczna z Greven obecnie buduje nowoczesny biurowiec, w którym od następnego lata około 500 pracowników będzie kontynuowało współtworzenie historii FIEGE.

Uroczystości odbyły się więc na placu budowy w bardzo odświętnej atmosferze: Wśród prelegentów, którzy przemawiali do około 100 zaproszonych osób, oprócz dyrektorów generalnych firmy, Felixa Fiege i Jensa Fiege, znaleźli się także premier Nadrenii Północnej-Westfalii, Hendrik Wüst i burmistrz Münster, Markus Lewe. Wüst powiedział: "Firmy rodzinne, takie jak Grupa FIEGE, są mocno zakorzenione w DNA gospodarki Nadrenii Północnej-Westfalii. Przez pięć pokoleń firma osiągnęła niezwykły rekord wzrostu i innowacji. Dziś, po 150 latach, FIEGE z 23 000 pracowników zatrudnionych w 15 krajach stało się globalnym graczem z Westfalii. FIEGE jest silną częścią branży logistycznej w Nadrenii Północnej-Westfalii. Jako jeden z motorów wzrostu w naszym kraju, jest liderem w takich tematach jak logistyka 4.0, sztuczna inteligencja i działania na rzecz klimatu. Historia sukcesu FIEGE jest daleka od zakończenia - w końcu firma stawia czoła wyzwaniom i inwestuje w przyszłość. Odwaga do inwestowania w przyszłość pomimo wielu dzisiejszych niepewności jest tym, czego potrzebujemy teraz, aby wzmocnić naszą zdolność do konkurowania i zachować nasz dobrobyt".

Pressefoto des Festaktes zum 150. FIEGE Geburtstag

Od lewej do prawej: Peter Scherbel, Kenza Ait Si Abbou (oboje Zarząd FIEGE), Jens Fiege (Co-CEO Grupy FIEGE), Markus Lewe (burmistrz Münster), Hendrik Wüst (premier Nadrenii Północnej-Westfalii), Felix Fiege (Co-CEO Grupy FIEGE), Alfred Messink, Martin Rademaker (Zarząd FIEGE). (Zdjęcie: FIEGE)

Markus Lewe podkreślił, że FIEGE jest "imponującym przykładem" ogromnego znaczenia przedsiębiorstw rodzinnych dla społeczeństwa i całej gospodarki, gdy są one z powodzeniem zarządzane przez dziesięciolecia, a w przypadku FIEGE - przez ponad sto lat. Dodał: "Z niecierpliwością czekam na powitanie FIEGE w naszej wspaniałej dzielnicy Hafen od przyszłego lata. Nawet jeśli siedziba firmy pozostanie w Greven: FIEGE jest ogromnym atutem dla Münster i będzie kluczowym pracodawcą dla naszego miasta w przyszłości".

Kuzyni, Felix Fiege i Jens Fiege, którzy współzarządzają przedsiębiorstwem jako członkowie piątego pokolenia rodziny, skorzystali z okazji, aby podziękować podczas uroczystości. Felix Fiege stwierdził: "Nasza 150-ta rocznica jest szczególnym kamieniem milowym do świętowania w historii naszej firmy. Zdajemy sobie sprawę, że jest to przywilej, który nie jest czymś oczywistym. Dlatego dziś chcemy zwrócić uwagę na naszych 23 500 współpracowników na całym świecie, ponieważ to właśnie dzięki nim to niesamowite osiągnięcie zespołowe jest możliwe. Jesteśmy im winni szczególną wdzięczność, ponieważ bez nich nasza firma nie byłaby w tym miejscu, w którym jest teraz". Jens Fiege dodał: "Nasze relacje z klientami są bardziej partnerskie, a wiele z nich istnieje już od kilku dekad. Stanowią one również kluczowy element naszej długiej historii. W związku z tym, z okazji naszej rocznicy, pragniemy z głębi serca podziękować nie tylko naszemu zespołowi, ale przede wszystkim naszym klientom i partnerom za ich zaufanie".

Firma logistyczna FIEGE powstała w 1873 roku jako przedsiębiorstwo transportowe w Greven w Westfalii. Początkowo rolnik Joan Joseph Fiege zajmował się drobnymi sprawami i transportem węgla za pomocą wozu konnego. Po śmierci Joana Josepha Fiege w 1905 roku, jego syn Josef Fiege kontynuował działalność firmy. Po tym, jak jego syn, Josef Fiege Junior, kupił pierwszą ciężarówkę w latach dwudziestych XX wieku, firma odważyła się na transport długodystansowy, rozpoczynając pierwszą fazę silnego wzrostu. Po przedwczesnej śmierci Josefa Fiege Juniora w 1959 r., jego siostra Anne Fischbach z domu Fiege i jej mąż Karl przejęli odpowiedzialność za dalszy rozwój stale rozwijającej się firmy spedycyjnej.

Pressefoto des Festaktes zum 150. FIEGE Geburtstag

Z lewej do prawej: Dr. Hugo Fiege (właściciel z czwartego pokolenia), Jens Fiege (Co-CEO Grupy FIEGE), Markus Lewe (burmistrz Münster), Hendrik Wüst (premier Nadrenii Północnej-Westfalii), Felix Fiege (Co-CEO Grupy FIEGE) and Heinz Fiege (właściciel z czwartego pokolenia). (Zdjęcie: FIEGE)

Mniej więcej dekadę później, w 1967 roku, do firmy dołączył syn Josefa Fiege, Heinz Fiege, a w 1973 roku jego brat, dr Hugo Fiege. Jako czwarte pokolenie w FIEGE, rodzeństwo zapoczątkowało pionierski rozwój firmy, kierując ją z przedsiębiorstwa spedycyjnego w kierunku logistyki kontraktowej. W latach 90-tych otrzymali Niemiecką Nagrodę Logistyczną (1992) oraz tytuł Eko-menedżerów Roku (1996) za swoje pionierskie osiągnięcia. W 1998 r. założyli Josef Fiege Stiftung, fundację na cześć ich zmarłego ojca, która do dziś wspiera projekty społeczne i instytucje zaangażowane w dobrobyt społeczeństwa i przyrody. W 2014 r. Heinz Fiege i dr Hugo Fiege przekazali stery swoim synom, Jensowi Fiege i Felixowi Fiege, którzy od tego czasu wspólnie kierują firmą i zostali wyróżnieni jako Rodzinni Przedsiębiorcy Roku w 2021 roku.

Dziś, 150 lat po założeniu, FIEGE jest jednym z najbardziej innowacyjnych dostawców usług logistycznych w Europie, opracowującym międzysektorowe, modułowe rozwiązania w zakresie logistyki, nieruchomości, przedsięwzięć i usług cyfrowych. Felix Fiege i Jens Fiege tak podsumowali receptę na sukces firmy w swoim przemówieniu rocznicowym: "Jeśli jest jedna rzecz, która definiowała nas przez całą naszą długą historię, to przede wszystkim fakt, że jako firma raz po raz wymyślaliśmy siebie na nowo i zawsze pozostawaliśmy otwarci na zmiany. To była nasza ścieżka - i pozostanie nią przez następne 150 lat".